Otroci in starejši

Gibanje, rekreacija, šport, zdrav način življenja.

Naša želja je, da se čim več gibamo, da si vzamemo nekaj časa samo zase, da poskrbimo za naše telo in dušo.

Če se želimo pripraviti na resnejše aktivnosti, kot tudi, da smo na splošno v dobrem fizičnem stanju, je potrebno tudi v zimskem času migati. Ker pa vemo, da smo v tem času precej odvisni od vremena, se je le temu potrebno prilagoditi.

Najboljša stvar v zimskem času je sprehod. Sprehajamo se lahko sami, lahko nas je več. Najprej so lahko sprehodi krajši, recimo pol ure, vedno poskusimo najti nove poti, v sprehode vključimo seveda tudi družino, otroke, prijatelje. 

Sčasoma se dolžina, hitrost in s tem tudi razgibanost povečujejo. Če hodimo, kjer so neravna tla oz. se podajamo po različnih gričih in vrhovih pa priporočamo uporabo pohodnih palic. Naj vam ne bo nerodno, večkrat vam bojo pomagale preskočiti marsikakšno oviro, kot tudi preprečile morebiten padec.

Marsikdo med vami ima doma sobno kolo, uporabljajte ga, 3x na teden po pol ure lepega vrtenja, verjemite, počutili se boste odlično.

V vsakem primeru pa lahko doma naredite tudi osnovne vaje, da potelovadite.

Nekaj za otroke:

Gibalni izzivi – CŠOD Planica – Matija Pogačnik – YouTubed

<iframe width=”560″ height=”315″ src=”https://www.youtube.com/embed/HNFb19Nozds” frameborder=”0″ allow=”accelerometer; autoplay; clipboard-write; encrypted-media; gyroscope; picture-in-picture” allowfullscreen></iframe>

Vsestranska vadba za otroke – YouTube

Nekaj za odrasle:

Vadba za odrasle in starejše – YouTube

Vadba in programi za starejše – Junaki na domu (junaknadomu.si)

Vaje so namenjene temu, da se premigamo, da nismo zaležani, da naredimo nekaj zase.

Če se v zimskem času ukvarjamo z rekreacijo npr. nogomet, badminton, tenis…, se pred vsako rekreacijo dobro ogrejemo, npr:

5-minutno VODENO ogrevanje za vsak trening – YouTube

Seveda pa je dobra pripravljenost in ogretost pomembna tudi pri zimskih športih, smučanju, teku na smučeh in ostalo.

Spomladi, poleti in jeseni pa probajmo izkoristiti vremenske pogoje in se gibajmo čim več zunaj, zakaj, predvsem zato, da se tudi naužijemo svežega zraka, da se malo odklopimo od vsakdanjika, služba, šola in vse ostale obveznosti, ki jih imamo ali pa si jih naložimo.

Izkoristimo lepo vreme za vse vrste športov od kolesarjenja do metanja balinčkov, telo nam bo hvaležno. In če vam je težko se ukvarjati s katerimkoli športom, še vedno je tu sprehod. Pojdite v naravo. Če želite, lahko vse to delate sami, vendar vam priporočamo, da k miganju spodbudite tudi partnerja, otroke, prijatelje, videli boste, tudi vam bo lažje. Tako boste nekaj naredili za vaše telo in dušo.

Kar je naš najpomembnejši cilj.